Venndiagram

Jeg har tidligere skrevet flere innlegg om hvor viktig det er å planlegge teksten sin. Det er ofte en god idé å sette opp en disposisjon eller lage et tankekart før du begynner på selve skriveprosessen, men det finnes også andre laringsstrategier som kan være nyttige. Dersom teksten din skal se på likheter og ulikheter mellom to ting, er venndiagram er godt hjelpemiddel.

Et venndiagram består av minst to sirkler. Du begynner et venndiagram ved å tegne en sirkel. Deretter tegner du en lik sirkel som overlapper den første sirkelen. Da har du to sirkler som ligger delvis oppå hverandre. Dette er et tomt venndiagram for to temaer.

Over sirkelen til venstre skriver du navnet på det første temaet (tema A), og over sirkelen til høyre skriver du navnet på det andre temaet (tema B). Det disse to temaene har til felles skrives i den delen av sirklene som overlapper. Det som er spesielt for det enkelte temaet skrives i den delen av sirkelen som er utenfor den andre sirkelen. Det som er felles skrives i området sirklene deler. På denne måten får du en illustrasjon som enkelt viser likheter og ulikheter mellom to temaer.

Likheter og ulikheter mellom England og Norge

I venndiagrammet ovenfor ser du en oversikt over likheter og ulikheter mellom England og Norge. Det som står i den gule sirkelen gjelder kun for England. Det som står i den blå sirkelen gjelder kun for Norge. Det som står i det lille grønne feltet overlapper og er felles for begge landene. Dette er et godt utgangspunkt dersom jeg skal skrive en tekst eller holde et muntlig foredrag om likheter og uikheter mellom Norge og England. Det er lettere for meg å bruke dette diagrammet som utgangspunkt enn for eksempel en punktliste ettersom jeg fort ser hva som er forskjellig og hva som er likt.

Når kan du bruke Venndiagram?

Det er fullt mulig å lage et venndiagram som viser likheter og ulikheter mellom mer enn to temaer. Det fungerer også godt å lage et venndiagram for tre temaer.Det følger det samme systemet som for to temaer. Den oransje sirkelen viser det som kun gjelder tema A, den blå sirkelen viser det som kun gjelder tema B og den grå sirkelen viser det som kun gjelder for tema C. Det som er felles for de tre temaene, skrives inn i det grønne feltet der de tre sirklene overlapper.

Du kan også lage et venndiagram for fire temaer, men dette blir litt uoversiktelig for min smak. Jeg synes denne læringsstrategien fungerer veldig godt for to og tre temaer, men velger gjerne en annen strategi om jeg skal sammenligne flere temaer. Årsaken er at felles-området blir mindre og  jeg synes tegningen blir uryddig og mindre oversiktlig når du legger til flere sirkler.

Venndiagram kan gjerne brukes som en øvelse før skriving. Det er en god strategi dersom du skal skrive en tekst eller holde en muntlig presentasjon om likheter og ulikheter mellom to tema. Det er også fullt mulig å bruke venn-diagram som en måte å strukturere informasjon etter at du har lest en tekst. Ved å sortere informasjonen på denne måten må hjernen din forstå informasjonen på en annen måte og den blir lettere å huske. Du kan gjerne bruke venndiagram når du øver til en prøve.

Nedenfor ser du en video fra YouTube som forklarer Venndiagram.

Her er noen andre blogginnlegg om læringsstrategier som du kanskje er interessert i: