Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag

Dersom du har barn i barnehagen eller på barneskolen, har du kanskje lagt merke til at barna snakker om litt andre ting enn vanlig denne uka. Årsaken er at 6. februar er samefolkets dag. Derfor lærer barn på mange skoler og barnehager om samene og deres tradisjoner denne uka. De leker i en lavvo, spiser bidos og gahkko og lærer om reindrift og samiske levesett.

Urfolk i Norge

Norge er et land med mange minoriteter. En av disse minoritetene er samene. Samene har status som urbefolkning i Norge og har derfor andre rettigheter enn andre minoritetsgrupper. Vi vet ikke så mye om historien til samene, men man tror at samefolket utgjorde en egen folkegruppe for to tusen år siden. Denne gruppen hadde et annet språk, en annen religion og en annen levemåte enn det som er tradisjonelt i Norden.

Samene lever tradisjonelt i de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland på tvers av landegrensene. Det samiske landområdet heter Sàpmi. 

Tidligere levde samene av det de kunne finne i naturen. De jaktet, drev med fangst og fiske. Samene har drevet med reindrift i hundrevis av år.  I begynnelsen fulgte samene etter villreinen, men etter hvert begynte de å temme reinflokker. Istedenfor å følge reinens bevegelser, begynte samene å flytte reinflokken til steder med bedre beiteområder.

I dag bor det ca. 40 000 samer i Norge. De bor i hele landet, men det bor fortsatt flere med samiske aner i Nord-Norge, enn i Sør-Norge. Det betyr at mange samer bor i norske storbyer og har vanlige jobber som ikke er knyttet til samisk kultur.

Det samiske flagget

Det samiske flagget

Det samiske flagget er en viktig del av feiringen. Det samiske flagget er ikke knyttet til ett land, men representerer alle samer.

Sirkelen i flagget symboliserer sola og månen. Rødfargen er sola, og blåfargen er månen. De fire fargene rød, grønn, gul og blå symboliserer at samene lever i fire land: Norge, Sverige og Finland. Disse fargene brukes også i samedrakten.

Samisk kultur blir stadig mer synlig

Selv om 6. februar er samefolkets dag, er det ikke kun det samiske folk som feirer denne dagen. De siste årene har det blitt stadig mer fokus på å trekke fram den samiske kulturen og arven i norsk historie.  Det betyr også at den samiske kulturen stadig blir mer synlig i norsk kultur. I dag ser vi samisk påvirkning i alt fra rap-musikk til arkitektur og samtidskunst. I 2019 representerte musikkgruppa Keiino Norge i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix. Sangen deres hadde engelsk tale, men med innslag av samisk joik. De kom på 6. plass i konkurransen totalt, men de fikk flest publikumsstemmer.

samisk

Ønsker du å høre samisk språk?

Klikk her