Påskefeiring i Norge – del 2

For mange er påsken fjellturer, Kvikklunsj, appelsiner, påskeegg, påskeharen og kyllinger. Dette er en del av de kulturelle, ikke-religiøse sidene av dagens norske påskefeiring. Tidligere har jeg skrevet om påsken som en kristen høytid, men det er ikke alle som kjenner til denne siden av påsken. Klikk på bildet under og se hvorfor folk på gaten trodde vi feiret påske.

Etter å ha sett dette klippet kan man jo lure på hvorfor folk flest feirer påske. I påsken drar mange nordmenn på fjellet. Her er det vanlig å stå på ski, både slalåm og langrenn. Mange går lange skiturer. I ryggsekken er det vanlig å ha med seg sjokoladen Kvikklunsj og appelsiner. Disse spises når man tar en pause. Mange har også med seg kakao på termos.

Påskekrim – et norsk fenomen?

Påsken har også blitt en høytid for kriminalhistorier. Det har blitt vanlig å se på ”påskekrimmen” på tv, og mange leser kriminalromaner med skumle mordmysterier. Visste du at fenomenet påskekrim er et norsk fenomen som oppstod i 1923? Det var 23. mars dette året at Forlaget Gyldendal annonserte for boka Bergenstoget plyndret i natt på førstesiden av Aftenposten. Mange lesere trodde dette var en nyhetssak og ringte avisens redaksjon for å få mer informasjon om saken. Krimromanen Bergenstoget plyndret i natter skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under pseudonymet Jonathan Jerv. Et pseudonym er et falsk navn, gjerne brukt av forfattere. Med dette ble påskekrim en norsk tradisjon.

Påskeegg og gule kyllinger

En annen tradisjon vi knytter til påske er egg. I påsken spiser vi mye egg, både ekte egg og egg av sjokolade. Påskeaften er påskens store festdag. Det er da barna får sine sjokoladefylte påskeegg og det arrangeres påskeskirenn og eggjakt. Eggjakt vil si at påskeharen har gjemt sjokoladeegg i et område og så må barna prøve å finne eggene. På en måte tar vi kanskje påskedagen litt på forskudd. Påskeaften er for mange barn en slags liten julaften midt i påsken. På påskeaften spiser vi påskens største festmåltid, for eksempel et lammelår.

Ellers forbinder de fleste av oss påsken med fargen gul. Dette er den store påskefargen i Norden (Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island). Når vi pynter til påske pynter vi ofte med gule duker, påskeliljer og påskekyllinger. Kyllinger og egg symboliserer nytt liv og viser at vi gå mot sommer i et nytt år.