Norsk gjestfrihet

Norsk gjestfrihet

Kjenner du ordet gjestfrihet? Vet du hva gjestfrihet betyr?

Mange som flytter til Norge fra en annen kultur beskriver nordmenn som lite gjestfrie. Dersom du er gjestfri, er du veldig flink til å ta imot gjester og får dem til å føle seg velkomne. Ofte bruker vi det om å invitere gjester inn i vårt hjem, men uttrykket kan også brukes for å beskrive hvor vennlige menneskene som jobber på et hotell eller pensjonat er mot gjestene. De neste ukene skal jeg gi deg en serie med blogginnlegg om nettopp norsk gjestfrihet. Jeg skal fortelle deg om noen sosiale regler, og dele noen historier fra mitt liv.

 

Nordmenn er kalde

Ofte forteller elever meg at de synes at nordmenn er kalde. De føler at det er veldig uhøflig å si det til meg som er norsk så de unnskylder seg ofte fort med å legge til at «det er sikkert på grunn av det kalde været».. Med kalde mener de at nordmenn ikke er så åpne for å møte ny mennesker og invitere dem hjem. Jeg blir ikke fornærmet av denne beskrivelsen av nordmenn. Jeg har lært meg å se nordmenn slik elevene mine ser oss. Jeg forstår godt at vi beskrives som kalde, men jeg mener at det egentlig er en misforståelse.

Sett med øynene til en som har vokst opp i norsk kultur, er ikke nordmenn kalde, men vi er litt forsiktige. Dette kan variere veldig fra sted til sted. Dersom du flytter til en norsk by, kan det ta mange år å bli kjent med naboen. Dersom du flytter til et lite sted, kan det ta litt kortere tid å bli kjent.

Du kan bli kjent med naboen

La meg fortelle deg en liten historie. Jeg har vokst opp i en blokk på Stovner med tolv leiligheter. Da jeg var fem år, kjente jeg fire av naboene veldig godt. To av disse var besteforeldre som savnet barnebarna sine fordi de bodde så langt borte og som syntes det var koselig å ha barn rundt seg. Derfor tilbød de seg ofte å passe meg om mamma skulle i butikken. De inviterte også mamma og meg på kaffe og kjeks på formiddagen.

En tredje dame var gammel frøken. Hun hadde aldri giftet seg og sørget over barna hun aldri hadde fått. Hun passet meg aldri for hun syntes det var skummelt, men jeg har sett mange bilder fra jul og påske der mamma, pappa og jeg, ja til og med besteforeldrene mine, var på besøk hos henne. Hun var ofte alene på store høytider og da var det fint å kunne holde henne med selskap.

Eldre mennesker er ofte mer gjestfrie enn andre fordi de har bedre tid, og de ønsker å ha mennesker rundt seg. Den siste familien jeg kjente godt var blokkas bankende hjerte. En familie med tenåringer som alltid hadde åpen dør med folk som kom og gikk til alle døgnets tider. De var gjestfrie og snille, og det mange ville ha beskrevet som svært unorske.

Dette var på 80-tallet. Du tenker kanskje at det ikke er slik lenger. Men det tror jeg at det er. Vi lever i et så stressa samfunn at vi som er unge og voksne ikke har så mye tid å bruke på naboen. Hverdagen er så hektisk. Men eldre mennesker, de har ofte et roligere tempo, og tid til å bli bedre kjent med deg. Noen mener at eldre mennesker er vanskelige å bli kjent med fordi de har så mye fremmedfrykt. Det tror jeg er en myte. De er kanskje nysgjerrige på kulturen din, og de er kanskje litt redde for å snakke med deg fordi de er redd for å fornærme deg. Allikevel tror jeg at om man har en åpen dialog om kulturforskjeller, kan man lære mye av hverandre.

De uskrevne reglene

Nå har jeg fortalt deg om de fire naboene jeg kjente godt da jeg var fem år. I en blokk med tolv leiligheter var det da fortsatt syv naboer jeg ikke kjente godt. Det må man nok regne med. Men jeg visste allikevel hva de het, hva de jobbet med og mamma snakket ofte med disse naboene i gangen selv om vi aldri var på besøk hos hverandre.

Det er en klisjé. Du har sikkert hørt det mange ganger, men om du vil bli kjent med naboene dine er det viktig å bli med på dugnad, gå på generalforsamling og ringe på for å låne en kopp sukker. Mange trenger bare en lett måte å starte praten på. Og om naboen tilbyr deg en kopp kaffe, si ja takk, uansett om du drikker kaffe eller ikke. Dette skal jeg forklare mer om i neste blogginnlegg.

YouTube

Det er ikke så lett å bli kjent med nye mennesker. Det kan ofte bli enda vanskeligere når man har flyttet til et nytt land og er usikker på språket.

I denne videoen møter vi Joanna som har flyttet inn i ny leilighet. Vi får bli med når hun hjelper en av sine nye naboer.