Hvordan kan du variere språket i en jobbsøknad?

Hvordan kan du variere språket i en jobbsøknad?

Synes du det er vanskelig å variere språket når du skriver jobbsøknad?

Det synes jeg.

Jeg oppdager ofte at språket mitt inneholder mange gjentakelser, og at de fleste setningene begynner med «Jeg». Derfor må jeg alltid sette av god tid til å redigere språket.

Når jeg skriver en jobbsøknad, jobber jeg i to faser.

1) Skrivefasen:

Jeg skriver mitt svar på de ulike punktene i jobbsøknaden uten å tenke veldig mye på språket. I denne fasen konsentrer jeg meg om innholdet.

2) Redigeringsfasen:

Jeg leser gjennom det jeg har skrevet. Retter opp språkfeil. Korter ned lange, tunge setninger. Gjør forbedringer i språket ved å blant annet passe på at ikke alle setninger begynner med «Jeg», og at jeg ikke bruker de samme adjektivene overalt.

I dette blogginnlegget skal jeg vise deg noen formuleringer du kan bruke for å variere språket ditt. Unngå å starte alle setninger med «Jeg» og varier adjektivene du bruker.

Innledning

Denne setningen skal være med for å opplyse om hvor du har sett annonsen. Denne tilhører sjangeren (tekstypen) jobbsøknad og kan godt skrives enkelt.

  • Jeg viser til annonse på Finn.no og søker ledig stilling som butikkmedarbeider hos Coop.

Hvorfor søker du denne jobben?

Her kan du gjerne begynne med en enkel setning som forteller hvorfor du søker på denne jobben. Når du gir flere detaljer og eksempler bør du variere setningene. Her ser du litt ulike måter å forklare hvorfor du søker på jobben.

  • Jeg søker på denne jobben fordi jeg ønsker en jobb med variert arbeidshverdag og spennende utfordringer.
  • Et ønske om faglig og personlig utvikling gjør at jeg finner stillingen som barne- og ungdomsarbeider i Veståsen barnehage meget interessant.
  • Da jeg så stillingen som barne- og ungdomsarbeider hos Veståsen barnehage tenkte jeg at denne stillingen var kjempespennende og akkurat en slik stilling som jeg ser etter.

Teksten som er skrevet i kursiv må erstattes med det som passer i din søknad.

Fortell om erfaringen din...

Når du skal fortelle om erfaringen din, er det viktig å få frem hva du har lært og hvordan du kan bruke denne erfaringen i den nye jobben. Det er ikke noe poeng å ramse opp all arbeidserfaring. Det står i CVen din. I jobbsøknaden kan du vise til noen stillinger som er veldig relevante for den nye stillingen og forklare hvorfor de er relevante.

  • Som sjåfør i Bring har jeg erfaring med logistikk og kundeservice.
  • Min erfaring som butikkmedarbeider i klesbutikk er svært nyttig i en stilling som innkjøpsansvarlig hos dere.
  • I arbeidet mitt i renholdsfirmaet Husvask AS ble jeg vant med å jobbe under tidspress, noe jeg håndterer godt.
  • I min tidligere stilling som skiftleder, lærte jeg mye om hvordan man leder et team og oppfordrer til et godt arbeidsmiljø. Denne erfaringen kan jeg dra nytte av i stillingen som butikksjef hos dere.
  • I løpet av studietiden har jeg jobbet i to år som barnehageassistent og trives godt med denne typen arbeid.
  • Med flere års erfaring som renholder og teamleder hos Husvask AS har jeg fått verdifull kompetanse i det å lede og koordinere større renholdsoppdrag på en effektiv og resultatorientert måte.
  •  Med 4 års erfaring som butikkmedarbeider i Mio mote har jeg lang erfaring med salg og varehåndtering. I tillegg har jeg en stor interesse for mote og trender, noe som gjør at jeg synes det er spennende å veilede kunder og yte god service. Dette er erfaring jeg anser som relevant for den utlyste stillingen hos Cubus.

 

Teksten som er skrevet i kursiv må erstattes med det som passer i din søknad.

Fortell om dine egenskaper ...

Det er lett å begynne alle setningene med «Jeg er …» når man skal beskrive seg selv. Men det trenger du ikke. Nedenfor ser du noen eksempler på ulike typer setninger. Når du velger adjektiv som beskriver deg selv, er det lurt å ikke bare kopiere alle adjektivene i jobbannonsen. Bytt ut noen av adjektivene med synonymer, og gi eksempler på situasjoner der disse egenskapene er nyttige i den nye jobben.

  • Som person er jeg positiv, ryddig og punktlig. Dette er egenskaper som vil komme godt med i en stilling som kundemedarbeider hos Elkjøp.
  • Videre vil jeg trekke frem at jeg fra min stilling hos Maxbo jobbet mye med kommunikasjon og relasjonsbygging mot bedriftens kunder, noe som har gjort meg flink til å kommunisere vennlig og tydelig. Dette gjør at jeg raskt bygger tillit og lojalitet hos kundene.
  • Når det kommer til å jobbe i et høyt tempo, trives jeg godt under hektiske forhold og er flink til å strukturere og prioritere arbeidsoppgaver. Dette bidrar til at jeg også har stor arbeidskapasitet.
 

Teksten som er skrevet i kursiv må erstattes med det som passer i din søknad.

Avslutningsvis ønsker jeg å minne deg om at det viktigste med språket i en jobbsøknad er at du ikke har tydelige rettskrivingsfeil og grammatikkfeil. Det er bedre å skrive enkelt og riktig, en komplisert med mange feil.  Husk også at det er helt vanlig å be noen lese over jobbsøknaden før du sender den. Alle synes det er vanskelig å finne egne feil, så ikke være redd for å be om hjelp.

Glem heller ikke at en jobbsøknad har to hovedmål:

1) Å fortelle leseren (arbeidsgiveren) hvorfor du søker på jobben

2) Å fortelle leseren (arbeidsgiveren) hvorfor du er beste kandidat til jobben.

I neste uke skal vi se på eksempler på jobbsøknader. Send meg gjerne tips om hvilke typer stillinger du er interessert i. Du finner Norsksonen på Instagram og Facebook.

Lykke til med jobbsøkingen!