Hurra! Det er fellesferie …

Det er sommer og ferie, og vi er midt i den norske fellesferien. Du har sikkert hørt folk snakke om fellesferien, men vet du hva det er? Vi bruker begrepet hvert år, men det er egentlig ikke så mange som kan forklare hva fellesferien er foruten at det er en periode der mange har ferie samtidig.

Hva er egentlig fellesferien?

Fellesferien er helt riktig et navn på den perioden i sommerferien da mange arbeidstakere har ferie samtidig. Dette er vanligvis de tre siste ukene i juli. Det er da vi vanligvis har det beste sommerværet i Norge. I denne perioden går samfunnet litt saktere enn ellers. Det er litt vanskeligere å bestille enkelte tjenester som for eksempel tannlegetime, legetime eller håndverkere. 

Navnet får det til å høres ut som om nesten alle har fri i disse tre ukene. Det skal jo være en felles ferie. Opprinnelig var det meningen at alle i en bedrift skulle ha sommerferie samtidig slik at de kunne jobbe effektivt resten av året. Så utviklet fellesferien seg til er begrep som omfattet mer enn én bedrift eller én yrkesretning. I dag er ikke ferien lenger like «felles». Selv om samfunnet går saktere i disse tre ukene, stopper det ikke opp. Mange jobber i fellesferien. Derfor fungerer samfunnet for de av oss som ikke reiser på ferie.

Så hva er historien bak fellesferien?

Begrepet oppstod som en avtale mellom ansatte og ledelse i mellomkrigstiden. Dette er perioden mellom første og andre verdenskrig (1918-1940). Det vi kaller fellesferien heter egentlig bygningsferien og er en avtale mellom Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening. Fellesforbundet er en stor fagorganisasjon med over 140 000 medlemmer som kjemper for de ansattes rettigheter.

Vil fellesferien overleve?

Selv om begrepet fellesferie lever i beste velgående, er samfunnet i utvikling og konseptet fungerer ikke like godt i alle bedrifter. Etter hvert som det blir færre ansatte i industrien og flere ansatte i serviceyrker innen hotell- og restaurantbransjen ser vi at mange bedrifter ønsker å gi de ansatte ferie på ulike tidspunkt, og ikke stoppe driften i en treukersperiode. Det kan bety at fellesferiens opprinnelige tanke er truet. Allikevel sikrer ferieloven at arbeidstakere kan ta ut sammenhengende ferie i tre uker i perioden mellom 1. juni og 30. september. Dermed er alle arbeidstakere sikret muligheten til å ta ut sommerferie.