Folkeskikk – Hva er det?

Hva er folkeskikk? I Norge snakker vi ofte om “folkeskikk” som noe som er en selvfølge at alle skal følge og noe vi bare regner med at alle vet hva er. På en måte er dette riktig. De fleste har folkeskikk, men ikke alle kjenner begrepet “folkeskikk”. Vi skal se litt nærmere på dette begrepet.

HVA ER FOLKESKIKK?

I de fleste tilfeller betyr “å ha folkeskikk” å være høflig. Når du er høflig, kan vi si at du viser “god folkeskikk”. Det er god folkeskikk å si hei til naboen, å takke for en pose i butikken eller å holde opp en dør for noen som har mye å bære. God folkeskikk hører sammen med å følge normer. Normer er uskrevne regler som det forventes at man skal følge i et samfunn. Når man følger normene i samfunnet man lever i, vil man også følge god folkeskikk.

De fleste tingene som er typiske for god folkeskikk vil jeg tippe er like i de fleste land, men det er noen forskjeller mellom kulturer.  Dette gjelder blant annet hva man kan snakke med andre om. I noen land er det helt greit å snakke med med andre om for eksempel hva man har i lønn. I Norge er ikke det god folkeskikk. Om du stiller dette spørsmålet i Norge kan du fort bli sett på som frekk og nysgjerrig. 

I Norge er det heller ikke alltid greit å spørre om alder. Vi sier av og til “man spør ikke en kvinne om alderen”. De fleste tar nok ikke dette så alvorlig, men… om noen ber deg gjette alder er det en uskreven regel at man trekker fra mellom fem og ti år. Det er egentlig et lurespørsmål. De fleste har lyst til å høre at de ser yngre ut enn de er. Noen mener sikkert at det er tull at man ikke skal være ærlig når man skal gjette alder, men det er uhøflig å gjette for høyt.  Det er ikke god folkeskikk.

3 TING DU MÅ PASSE PÅ

1 – KØKULTUR 

Når vi skal kjøpe noe i butikken, eller venter på å få hjelp, er det i Norge vanlig å vente på sin tur. Den som kommer først, skal få hjelp først. I butikken stiller vi oss etter den som kom før oss. Vi stiller oss i kø. Det er ikke greit å gå foran noen andre. Dette kalles å snike. Dersom du sniker, vil de som stå bak deg blir sure fordi de står og venter. Sniker du, må de vente lenger. Det er ingen som liker å vente. 

Vi har også vant til å stille oss i kø når vi skal gå på bussen selv om vi ikke står i kø på holdeplassen. Det er god skikk og bruk å la den som kom først til holdeplassen gå på bussen først. Om du vet at det stod noen der før du kom, beveg deg rolig mot bussen, og slipp de som har ventet lenger foran deg. Og mens jeg er inne på temaet, la alltid de som skal av bussen, t-banen eller toget gå ut før du går på. Denne regelen skal ALLTID følges!

2 – PRUTING KAN PROVOSERE

I Norge er vi ikke vant til å prute (si at vi vil betale mindre enn prisen). Selgeren bestemmer hva en vare skal koste, og forventer at det er betaling for varen. Det er greit å prøve å prute på loppemarked og andre markedsplasser, men man bør være litt forsiktig. Hos en bilforhandler eller en elektronikkbutikk der du kjøper veldig dyre ting, kan du spørre “kan jeg få noe rabatt?” eller “kan du gi meg et godt tilbud?”. Noen ganger kan man få litt avslag i prisen, men da er man heldig. Hvis man pruter for hardt og sier for eksempel at man bare vil betale halv pris, vil ofte selgeren bli irritert. Om selgeren blir irritert, får man sjelden lavere pris.

3 – FORSKJELLEN MELLOM “JEG SKAL” OG “KAN JEG?”

Det er viktig å velge riktig ord for å vise at man har god folkeskikk. Mange som lærer norsk har problemer med verbet “skal”. “Skal” har en veldig sterk betydning. Jeg har ofte hørt elever bestille time hos lege eller tannlege og si til sekretæren “Jeg skal ha time i morgen”. Dette vil bli oppfattes som uhøflig og et eksempel på dårlig folkeskikk. Da vil ofte sekretæren tenke at du ikke kan kreve time neste dag. Eleven mener at han/hun ønsker time neste dag, men måten de spør på er frekk. En med norsk som morsmål ville ha spurt sagt “Jeg ønsker å bestille en time i morgen”, eller “Jeg skulle gjerne hatt en time hos legen/tannlegen i morgen…” Da sier man hva man ønsker på en høflig måte uten å kreve noe av den man snakker med.

Jeg håper at dette var litt oppklarende rundt folkeskikk. Her kan du lese om 10 viktige ting du bør lære barnet ditt om folkeskikk.

Andre blogginnlegg du kanskje er interessert i: