Å ta tyren ved hornene

Nå er snart sommerferien over for de fleste av oss, og vi vender tilbake til hverdagen. Da er det kanskje like greit å ta tyren ved hornene og komme i gang. Er du enig? I dette blogginnlegget tenkte jeg at vi skulle se litt nærmere på uttrykket “å ta tyren ved hornene”.
HVA BETYR UTTRYKKET?

Vet du hva en tyr er? Vi bruker ikke dette ordet så veldig mye lenger. Vi har fortsatt uttrykket i “en tyrefekter”, eller i stjernetegnet “tyren”, men ellers så bruker vi heller ordet “okse”. En tyr er altså det samme som en okse. 

en tyr
en tyrefekter

En tyr (eller okse) har to horn på hodet.  Å ta tyren ved hornene betyr altså at vi tar tak og fester en hånd rundt hvert av hornene til oksen. Jeg må innrømme at jeg egentlig synes at dette høres ut som en dårlig idé. I mitt hode er okser store og sinna dyr. Da virker det ikke så smart å gå opp til en okse og ta tak i begge horna til denne oksen. Allikevel er uttrykket “å ta tyren ved hornene” et uttrykk jeg bruker ganske ofte. Da bruker jeg uttrykket til å bety noe annet enn nærkontakt med en okse..

Jeg bruker dette uttrykket for å si at jeg skal gjøre noe uten å stoppe opp og tenke for mye. Da har jeg ofte en stor og krevende oppgave som jeg gruer meg til. Jeg skal altså gå rett på oppgaven og løse denne, uten bruke mye tid på å nøle eller grue meg. Det er jo en god tanke. Synes du ikke?

HVOR KOMMER UTTRYKKET FRA?

Uttrykket kommer fra at man som bonde av og til trengte å få kontroll over en tyr. Siden tyrer er sterke, var det nødvendig å ta tak i hornene til tyren for å få kontroll over dyret. Som sagt synes jeg dette høres ut som en dårlig idé, men det var av og til  nødvendig for bonden. Å kontrollere en tyr var en vanskelig oppgave, og man må ta tak i tyrens horn uten å nøle. Om du nølte, kunne tyren skade deg. I dag har dette uttrykkets betydning blitt overført til andre situasjoner, som for eksempel når vi har et vanskelig problem som vi må løse.  

Andre blogginnlegg du kanskje er interessert i: