Er det vanskelig å forstå norsk kultur?

Er det vanskelig å forstå norsk kultur?

Når man flytter til et nytt land, må man lære deg språket. Det vet du, og det vet jeg. Språk er kjempeviktig for å passe inn i et nytt land og få jobb, venner og bli del av et nærmiljø. Men språk er ikke nok alene. Alle land har en kultur. Og kulturen har et sett med uskrevne regler som de som har vokst opp i kulturen forstår og følger. Ofte vet de ikke selv hva disse reglene er for de er helt selvfølgelige. Om man ikke vet hva reglene er, kan man heller ikke lære dem bort. Resultatet er at mange som flytter til Norge merker at det er noe de ikke forstår som stopper dem fra å passe inn. Samtidig er det ingen som forklarer hva dette “noe” er. Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen?

En av de som har kjent på disse uskrevne reglene i norsk kultur er Gabriela Sirbu. Hun kommer fra Romania og har bodd i Norge i 16 år. Hun har selv følt at “noe” er annerledes i norsk kultur.  Hun har bakgrunn som journalist og gestaltterapeut, og prøver nå å hjelpe andre med å forstå hva dette “noe” er.  Gjennom seminarer og kurs har hun i tre år forsøkt å hjelpe andre som har flyttet til Norge med å forstå de uskrevne reglene i det norske samfunnet, og vise dem hva de betyr. Hvordan kan vi forstå, og hva kan vi gjøre når vi møter kulturkoder som vi ikke forstår? 

Gabriela Sirbu har selv møtt disse uskrevne reglene i ulike situasjoner og klarer beskrive for andre i samme situasjon hva som er annerledes i norsk kultur. Sirbu forklarer at nordmenn har andre verdier enn det man kanskje kjenner fra sin egen kultur. Et eksempel hun nevner er hvordan man på arbeidsplasser i Norge har en annerledes kultur enn i mange andre land. Mange som kommer til Norge er vant til at en sjef har mye makt og er veldig streng. Det er ikke greit å spørre sjefen om hvorfor man skal gjøre en arbeidsoppgave, eller komme med forslag om hvordan man kan gjøre noe annerledes. I Norge er det annerledes. Vi har ofte en “flat” struktur der sjefen er som en venn. Vi kan snakke sammen i pauser, døra er åpen, sjefen ber de ansatte om råd. Men hvor “flat” er egentlig strukturen? Selv om sjefen virker mer som en kollega enn en sjef, finnes det uskrevne regler som “alle” vet om hva man kan og ikke kan si til sjefen. Dette er en av de tingene Sirbu forklarer. 

Gabriela Sirbu forklarer disse uskrevne reglene i nettseminaret “Leadership and Multicultural Teams”. Seminarene er på engelsk siden hun ønsker å snakke om reglene på et språk deltakerne kjenner godt. Hun mener at det er lettere å snakke om temaet når språket ikke står i veien, og at mange av de som trenger å lære reglene er tryggere på engelsk enn på norsk. I seminaret gir hun også deltakerne oppgaver og mulighet til å snakke med hverandre.

Er dette et tema du har lyst til å lære mer om? Har du lyst til å lære mer om verdiene og de uskrevne reglene i det norske samfunnet? Da kan du delta på nettseminaret “Leadership and Multicultural Teams” søndag 25. oktober kl. 19.00.

>> Klikk her for å lese mer om arrangementet.

Du kan også lese mer om Gabriela Sirbu på hennes blogg.

>> Klikk her for å lese bloggen Migration of Emotion.

Kanskje du også er interessert i disse blogginnleggene om norsk kultur: